07-03-2018 | Filosofie: 'Emmanuel Levinas'

Emmanuel Levinas

Zie ook 14 maart

Vanuit zijn joodse inspiratie ontmaskert het denken van de Frans-Litouwse filosoof Emmanuel Levinas de westerse filosofie als een ego-logie, met als basis en ijkpunt het 'ik'. Dit denken loopt uiteindelijk uit op geweld en kolonisering. Levinas bouwt een nieuw denken dat vertrekt van het niet-recupereerbare en onnoembare gelaat van de ander. De eerste filosofie is voor hem de ethiek. Maar het gaat evenzeer over het belang van genieten en het wonen als over de rechtvaardigheid en de liefde. Jan Timmerman gaat dieper in op de structuur van Levinas’ denken en op een aantal toepassingsgebieden van zijn werk.

Prijs : € 16 | € 12 leden MF

Inschrijving : via www.vormingplus-brugge.be. Code 18-7360.

Organisatie : Vormingplus | Masereelfonds

08-03-2018 | Gesprek met Marleen Temmerman

Marleen Temmerman

Internationale vrouwendag

Gynaecologe Marleen Temmerman zet zich wereldwijd in voor de gezondheid en de rechten van vrouwen en kinderen. Haar levenswerk concentreert zich rond de volgende doelen : alle vrouwen ter wereld toegang geven tot anticonceptie, hun reproductieve rechten waarborgen, gendergelijkheid en toegang tot opleiding garanderen, armoede bestrijden door het verbeteren van de kansen voor vrouwen. Ze is een jarenlange voortrekker in de strijd om gelijke rechten voor vrouwen. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag komt Marleen spreken over gezondheid bij vrouwen, moeders en kinderen in een globale context, vanuit haar eigen ervaringen en onderzoek.

Plaats : Snuffel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge om 20u00

Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF

Inschrijving : minimum 7 dagen op voorhand via www.vormingplus-brugge.be. Code 18-7412.

Org. : Vormingplus Brugge | Masereelfonds | Boekhandel De Reyghere

14-03-2018 | Filosofie: 'Emmanuel Levinas'

Emmanuel Levinas

Zie ook 7 maart

Prijs : € 16 | € 12 leden MF

Inschrijving : via www.vormingplus-brugge.be. Code 18-7360.

Organisatie : Vormingplus | Masereelfonds

27-03-2018 | Filosofie: 'Michel Foucault'

Michel Foucault

Michel Foucault (1926-1984) werd bekend als structuralist en analyticus van de disciplinaire maatschappij. Maar tijdens zijn laatste levensjaren bestudeert hij enkele nieuwe thema's, zoals de ethiek die hij beschouwt als het ontwerpen van een levensstijl, eerder dan een systeem van regels en normen. Een tweede thema is het waarheidspreken. We zien de waarheid vaak als een objectieve weergave van de feiten maar voor Foucault staat de waarheidspreker centraal. Tenslotte buigt hij zich over het neoliberalisme. Rob Devos geeft een uiteenzetting van deze thema's, maar stelt ook de vraag hoe Foucaults ideeën relevant zijn voor een hedendaagse ethiek en politiek.

Prijs : € 8 | € 6 leden MF

31-03-2018 | Toneel: 'Fight Night'

Toneelgroep: Ontroerend Goed

Een interactieve voorstelling waarin politiek en theater centraal staan. Vijf kandidaten strijden in deze boksmatch om de sympathie en de stem van het publiek. De wedstrijd wordt niet gestreden met hun vuisten, maar met woorden en blikken. Het publiek beslist mee wie, na elke ronde, blijft of gaat. Na vijf rondes blijft één winnaar over. De deelnemende performers zijn Michai Geyzen, Aaron Gordon, Abdel Daoudi, Angelo Tijssens, Aurélie Lannoy en Charlotte De Bruyne.

Ontroerend goed daagt het publiek bij elke voorstelling uit om voorbij de grenzen van theater te kijken en te denken. Heel vaak vertrekken ze daarbij vanuit hun eigen persoonlijke ervaringen om zo bij grotere thema’s uit te komen. De spanning van het onvoorspelbare vormt vaak het vertrekpunt en het publiek zelf is de hoofdrolspeler.

‘Haast u en bestel kaartjes, u wil dit meemaken.’ De Morgen.

Aantal tickets : 20

Plaats : MaZ, Magdalenastraat 27, Sint-Andries om 20u00

Tickets : € 14,50 (groepstarief)

Inschrijven=overschrijven : ten laatste 10 februari op rek. BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge en een berichtje naar brugge@masereelfonds.be of 0473-81 05 37

Fight Night

09-05-2018 | Nederland verkennen: Overijssel

UITVERKOCHT

Ons bezoek aan Drenthe verleden jaar is reuze meegevallen. Waarom niet op verkenning gaan in de buurt ? Dan is de Provincie Overijssel een aanrader. Net zo goed een groene provincie met de Sallandse Heuvelrug als heidegebied bij uitstek. Daar gaan we zeker wandelen. En er liggen twee prachtige steden (Deventer en Zwolle) op fietsafstand, die we bezoeken met een stadsgids. Het programma is nog niet helemaal rond, dus er kunnen nog verrassingen uit de hoed komen. Let wel : vertrek woensdag 9 mei om 18u30. Terug op zondag 13 mei vanaf 19u00.

Aantal deelnemers : max. 18

Prijs : 325 € voor leden | € 350 voor niet-leden. Inbegrepen : 4 overnachtingen, alle maaltijden, vervoer met minibus, stadswandelingen (met stadsgids) in Deventer en Zwolle, huurfiets voor 2 dagen. Niet inbegrepen : dranken, meerprijs voor een e-bike (20€).

Meer info : via erik.clauw@gmail.com

Overschrijven=inschrijven : zo snel mogelijk, d.m.v. een voorschot van € 150 op rek. BE17 0015 4038 1521 van Masereelfonds Brugge en een berichtje naar brugge@masereelfonds.be of 0473-81 05 37

Zicht op Zwolle Deventer Sallandse Heuvelrug