MASEREELFONDS BRUGGE

19-10-2021 | EXTREEMRECHTS

Boekpresentatie door Vincent Scheltiens. Extreemrechts is een hardnekkig fenomeen dat regelmatig terugkeert. Om het fenomeen te vatten moet zowel naar het verleden als buiten onze grenzen gekeken worden. Termen als fascisme en populisme helpen ons nauwelijks verder. Want de geschiedenis herhaalt zich niet… en al zeker niet op dezelfde manier. Auteurs Vincent Scheltiens (historicus Universiteit Antwerpen) en Bruno Verlaeckt (voorzitter ABVV regio Antwerpen) analyseren in hun boek de bijzondere aard van de extreemrechtse organisaties en hun discours. Ze pleiten voor een ernstige reflectie en debat, en roepen op om actie te ondernemen, om mensen opnieuw warmte, hoop en perspectief te verschaffen.

Aanvang : 20u
Plaats : Snuffel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge
Inkom : € 3
Aanmelden via mail naar brugge@masereelfonds.be
Vooraf overschrijven op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

24-10-2021 | DAGUITSTAP LUIK

We bezoeken twee tentoonstellingen :

‘En lutte, ten strijde’ in Cité Miroir. Deze tentoonstelling, met veel origineel videomateriaal, dompelt ons onder in de bijna 200 jaar durende strijd waarmee onder andere onze sociale zekerheid afgedwongen werd.

‘Napoleon, de Mythe voorbij’ in Europa-Expo (in het Guillemin station).

Er rest tussenin genoeg tijd voor een lunch, een terrasje, een korte wandeling doorheen 'la Cité Ardente'. Middagmaal in Bistro de Musée (sociaal restaurant verbonden aan Palais Curtius, onder voorbehoud). Zie ook de websites van Cité Miroir en Europa-Expo/station Guillemins.

Vertrek : trein van 7u34 station Brugge, weekendticket of samen een rail pass. Aankomst in Luik Guillemins om 10u.
Meer info volgt na inschrijving, het aantal inschrijvingen is beperkt omwille van covidmaatregelen.
Aanmelden via mail naar brugge@masereelfonds.be

14-11-2021 | HERFSTWANDELING VLOETHEMVELD

Het Vloethemveld heeft een lange en boeiende geschiedenis. Het was eerst een  munitiedepot na Wereldoorlog I, later met de  nabijgelegen kazerne een militair opleidingscentrum. Na WO II werd het gebruikt als  grootste Britse krijgsgevangenkamp in België. Hier verbleven ooit 120.000 krijgsgevangenen. Bij het sluiten van het munitiedepot in 1994 kwam het beheer in 2013 in handen van ANB (Agentschap Natuur en Bos) waardoor het een uniek natuurgebied werd. Geleid bezoek door Brigitte Vrielynck, voorzitter vzw Vloethemveld. Bij vochtig weer is goed schoeisel vereist. Duur : ± 2u30. Zie ook : www.vloethemveldvzw.be.

Aantal : maximum 24 personen
Vertrekpunt : hekken voormalig munitiedepot via kasseiweg Vloethemveld, nabij parking POV, Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem
Vervoer : gezamenlijk per auto of fiets
Inkom : € 2
Meer info volgt na inschrijving
Aanmelden via mail naar brugge@masereelfonds.be
Vooraf overschrijven op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

16-11-2021 | DE GROTE VIER

In een reeks van vier sessies bespreken vier hedendaagse filosofen werk en leven van de Grote Vier, hun voorgangers en leermeesters aan de Universiteit Gent : Leo Apostel, Jaap Kruithof, Rudolf Boehm en Etienne Vermeersch. De reeks werd tweemaal uitgesteld wegens covid. Wie reeds gereserveerd had krijgt voorrang.

Dinsdag 16 november: Jean-Paul Van Bendegem over Leo Apostel
Dinsdag 23 november: Freddy Mortier over Jaap Kruithof
Dinsdag 30 november: Sonja Lavaert over Rudolf Boehm
Dinsdag 7 december: Johan Braeckman over Etienne Vermeersch

Aanvang : 20u
Plaats : De Brug, Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge
Inkom : € 5 per avond
Reservatie verplicht via mail naar brugge@masereelfonds.be
Organisatie : Masereelfonds i.s.m. Vormingplus en De Brug, centrum voor het vrije denken

20-11-2021 | FEEST 50 JAAR MASEREELFONDS

Van harte welkom op het feest n.a.v. ons 50-jarig bestaan. Een verrassend en inspirerend programma, met ruimte voor ontmoeting in een gezellige sfeer. Het boek dat verschijnt n.a.v. 50 jaar MF wordt officieel gelanceerd samen met de bezielers ervan. Iedereen  is welkom, uiteraard ook niet-leden, maar inschrijving is aangewezen.

Aanvang : 16u
Locatie : Torenzaal, Torenstraat 1, Lokeren
Toegang : gratis

Praktisch : frequent treinverkeer tussen Lokeren en Brugge. Wandelafstand station Lokeren naar Torenzaal ongeveer 8 min.
Aanmelden voor feest : mail naar brugge@masereelfonds.be

HET BOEK '50 JAAR MF'
Korting : € 15 i.p.v. € 29,92 boekhandelsprijs
Bestellen boek op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge met vermelding ‘boek’ + aantal exemplaren.
Tip : een mooi eindejaarsgeschenk.

Het boek zal op 20 november klaarliggen. Het kan nadien ook thuis worden bezorgd of afgehaald worden bij F. Delmotte, Baron Ruzettelaan 253, 8310 Brugge.