Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

16-09-2017 | Manifiesta

Manifiesta

Feest van de Solidariteit te Bredene

ManiFiesta is terug en heeft opnieuw een uitgebreid aanbod aan muziek, debat, film, sport, animatie en nog veel meer. Het volledige programma en alle praktische info vind je op www.manifiesta.be.

Het Masereelfonds heeft er een stand. Met MF Brugge gaan we er zaterdag 16 september naar toe.

Meer info in het herfstnummer van het Appèl (uitgave september), via de Nieuwsbrief van Masereelfonds Brugge of op www.masereelfonds.brugseverenigingen.be.

20-09-2017 | Leesgroep: 'De zijderoutes'

De zijderoutes

Auteur: Peter Frankopan

‘De zijderoutes’ is een schitterende verkenning van de elementen die de stuwende kracht waren achter de opkomst en de ondergang van wereldrijken, die de stroom van ideeën en goederen bepaalden en nu een nieuw tijdperk inluiden in de internationale politiek. Na de eerste zijderoutes ontstonden er andere : de slavenroute, de goudroute, de route naar de Koude Oorlog. Maar in onze 21ste eeuw zijn nieuwe routes aan het ontstaan die een grote gelijkenis vertonen met die allereerste, die Centraal-Azië doorkruisten. De zijderoutes komen terug!

Plaats : Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 1

Inschrijving : graag een seintje vooraf via 0473-81 05 37 of brugge@masereelfonds.be

26-09-2017 | Debat: Wij tegen zij?

EU-Migratiebeleid kritisch doorgelicht

Wereldwijd zij 65 miljoen mensen op de vlucht. Conflict, ongelijkheid, armoede, klimaatverandering... zijn de oorzaken van deze gedwongen migratie. Daarom voert 11.11.11. campagne voor een humaan migratiebeleid dat de grondoorzaken aanpakt en de rechten van migranten respecteert.

Het antwoord van Europa op de migratiecrisis lijkt weinig soelaas te bieden. Met twijfelachtige regimes worden allerlei deals afgesloten en binnen de EU is de solidariteit tusen de lidstaten voor de opvang van vluchtelingen ver te zoeken. De asielcrisis voedt het populisme en vormt daarmee een reële bedreiging voor het Europa van vandaag.

Moderator : Anthony Antoine  (Europese studies, VUB)

Panel:  Prof. Ilse Ruyssen (migratiespecialiste UGent, Bart Staes (Europarlementslid Groen), Flor Didden (beleidsmedewerker 11.11.11. en een afgevaardigde vanuit het kabinet van Staatssecretaris voor Migratiebeleid Theo Francken.

Plaats : Zaal Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 20u00

Inkom: gratis

Graag een seintje vooraf via 0473/810537 of brugge@masereelfonds.be

Organisatie: Eutopia Brugge m.m.v. Masereelfonds en ander organisaties

Een vluchtelingenkamp in Griekenland

26-09-2017 | 'Frontlijnen'

Frontlijnen

Spreker: Nick Meynen

We eten Pink Lady-appels uit Australië, gebruiken palmolie uit Indonesië, drinken koffie uit Peru en printen op Braziliaans papier en via onze kerncentrales sluipt Namibiaans uranium naar onze computers. Lang leve de globalisering? Als een razende reporter reist Nick Meynen langs de achterkant van de materiële economie, langs de stroom der dingen, van bron tot monding. Een verhaal over de steeds hetere frontlijnen en de internationale strijd tussen de neoliberale en de ecologische economie.

Plaats : Vorming+, St-Pieterskerklaan 5, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF

Inschrijving : minimum 7 dagen op voorhand via www.vormingplus-brugge.be

27-09-2017 | Patrick Deboosere over vergrijzing en overbevolking

Patrick Deboosere

Waarom vormt vergrijzing een uitdaging en waarom is het tegelijk een succesverhaal? Hoe zit het met de evolutie van de levensverwachting? Worden we altijd maar ouder en worden onze kinderen 150 jaar? Wat met de gezondheid? Hebben we steeds meer ouderen en steeds meer zieken? Kunnen we de vergrijzing van de bevolking als maatschappij wel aan? Is het geen onoverkomelijk economisch probleem? Patrick Deboosere is prof aan de VUB, met als specialisaties : demografie, vergrijzing, huishoudens en gezinnen, internationale migratie, ongelijkheid in sterfte.

Plaats : Grote Zaal Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 3

Inschrijving : graag een seintje vooraf via 0473-81 05 37 of brugge@masereelfonds.be

 

11-10-2017 | Leesgroep: 'Samenleven met gezond verstand'


Auteur: Patrick Loobuyck

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard, op tv, in het parlement, op Facebook, op kantoor, of in de huiskamer. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten we kunnen samenleven. Patrick Loobuyck pleit ervoor dat we ons inspannen om te verbinden in plaats van te poraliseren. In 'Samenleven met gezond verstand' verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit.

Op 17 oktober komt Patrick Loobuyck zelf zijn boek voorstellen.

Plaats: Snuffel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge om 20u00

Bijdrage: 1,00 €

Graag een seintje vooraf : 0473/810537 of brugge@masereelfonds.be

 

13-10-2017 | Film: 'Masereel - Les Mains Libres'

Frans Masereel staat wereldwijd bekend als één van de meest gepassioneerde kunstenaars die België ooit gekend heeft. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit zwart-wit houtgravures die beenhard revolteren tegen de tragedies van zijn tijd. Gedreven door zijn pacifistische overtuigingen verpersoonlijkt hij, samen met schrijvers als Stefan Zweig en Romain Roland, de droom van een gemeenschappelijke Europese cultuur. In deze nieuwe documentaire van Jérôme Laffont zien we een man aan wie alles gelegen was om zijn revolutionaire werk bij een zo groot mogelijk publiek bekend te maken.

Eenmalige vertoning i.s.m. Masereelfonds Brugge, gevolgd door een interview/gesprek met regisseur Jérôme Laffont.

Plaats : Cinema Lumière, Sint-Jacobsstraat 36 , Brugge om 19u45

Prijs : € 9 | € 8 euro voor student of 65+

Tickets : aan de kassa | reserveren via info@lumierecinema.be of via 0473-81 05 37 en brugge@masereelfonds.be of 

 

Les mains Libres - Bande-Annonce from Les Productions du Verger on Vimeo.

17-10-2017 | Boekvoorstelling 'Samenleven met gezond verstand'

Patrick Loobuyck

Patrick Loobuyck stelt zijn nieuwe boek voor.

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard, op tv, in het parlement, op Facebook, op kantoor of in de huiskamer. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven. Patrick Loobuyck pleit ervoor dat we ons inspannen om te verbinden in plaats van te polariseren. In 'Samenleven met gezond verstand' verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel : vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit.

Plaats : Grote Zaal Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF

Inschrijving : via brugge@masereelfonds.be en www.vormingplus-brugge.be I.s.m. Vormingplus Brugge | Boekhandel De Reyghere

20-10-2017 | Theater: '¬£Y‚ā¨$' door Ontroerend Goed

Ontroerend goed

Lies, Eyes, Pond, Yen, Euro, Dollar. Ontroerend Goed zou Ontroerend Goed niet zijn als de titel al niet een indicatie gaf van de voorstelling. Je wordt uitgenodigd om in de huid te kruipen van grootgeldbezitters. Voor één avond mag jij in hun stoel plaats nemen. Letterlijk. Jij bepaalt de koers. Jij bent het centrum van ons economisch systeem. En wie weet kan je van de wereld een betere plek maken, eerlijker,  verantwoordelijker. Want jij zal het zeker anders doen. Of niet? Schuif bij aan de tafels en bespeel het spel van binnenuit.

Aantal tickets : 15 (7 om 19u en 8 om 21u30). De voorstelling van 21u30 is uitverkocht. Nog enkele tickets voor de voorstelling om 19u.

Plaats : De Spil, Hippoliet Spilleboutdreef 1, Roeselare om 19u00 en 21u30

Bijdrage : € 12,5

Inschrijving : via 0473-81 05 37 of brugge@masereelfonds.be

29-10-2017 | Herfstwandeling rond Waardamme

Kampveld Waardamme

Herfstwandeling in de bossen rond Waardamme

Rond Waardamme zijn de laatste tijd heel wat nieuwe bossen aangeplant zodat we volop kunnen genieten van de bomen in prachtige herfstkleuren. We sluiten af met een drankje in De Wara.

Aantal kilometer: maximum 10 kilometer 

Moeilijkheidsgraad : voor iedereen!

Afspraak:  Zondag 29 oktober om 14u00 –

Startplaats: De Wara, Waardamme (naast de kerk)

Deelnameprijs : gratis

Inschrijven bij : victorderaeymaeker@gmail.com

07-11-2017 | 100 Jaar Russische Revolutie: Lenin

Lenin

DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD.

Guy Quintelier biedt een inkijk in de Russische Revolutie aan de hand van de belangrijke tekst ‘Aprilstellingen 1917’. Deze tekst schreef Lenin in 1917, in de periode tussen de 'burgerlijke' Februarirevolutie en de 'proletarische' Oktoberrevolutie. Hij legt daarin uit waarom de eisen van een burgerlijke revolutie, zoals de Franse revolutie, onvoldoende zijn om de levensomstandigheden te verbeteren. De tekst is te raadplegen op https://www.marxists.org/nederlands/lenin/1917/1917aprilstellingen.htm

Plaats : Vorming+, St-Pieterskerklaan 5, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF

Inschrijving : minimum 7 dagen op voorhand via www.vormingplus-brugge.be

14-11-2017 | Boekvoorstelling: 'Verdwaalde Stad' - Jean-Paul Van Bendegem

Jean-Paul Van Bendegem - bron: 'De Standaard'

Dagelijks lopen velen onder ons rond in een stad. Meestal blijven we nergens stilstaan, we moeten vlugvlug van A naar B want we zijn gehaast. Maar ondertussen passeren we van alles en nog wat: een monument, een park, een museum, een gerestaureerde kerk of belfort. Wat is de betekenis van dat alles dat we zo achteloos voorbijlopen? ‘Verdwaalde stad’ is een filosofische dwaaltocht doorheen een concrete stad, maar meer nog een mentale verkennings- en ontdekkingsreis van een universum waarin het gaat om het geheugen, natuur versus cultuur, het verzamelen en ordenen, het maken van kennis en het bewaren en herstellen van wat was. Het eindpunt is een verrassend nieuwe blik op een omgeving die men dacht te kennen.

Plaats : Grote Zaal Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF

Inschrijving : via brugge@masereelfonds.be en www.vormingplus-brugge.be i.s.m. Vormingplus Brugge | Boekhandel De Reyghere

21-11-2017 | 100 Jaar Russische Revolutie: Trotsky

Trotsky

DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD.

Guy Quintelier biedt een inkijk in de Russische revolutie aan de hand van een belangrijke tekst van Trotsky uit die tijd. ‘Socialisme in één land’ is een bijlage bij zijn magistrale ‘Geschiedenis van de Russische revolutie’ (1930). Deze tekst is gewijd aan enkele politiek-filosofische vraagstukken die door de Russische revolutie worden opgeroepen. In de tekst worden o.a. de verwordingen van de mooie idealen aan de kaak gesteld. Trotsky bekritiseert Stalins motto: “socialisme in één land”.
De tekst is te raadplegen op het Marxistisch Internet Archief :
https://www.marxists.org/nederlands/trotski/1930/russische-revolutie/3-12.htm

Plaats : Vorming+, St-Pieterskerklaan 5, Brugge om 20u00

Bijdrage : € 8 / € 6 leden MF

Inschrijving : minimum 7 dagen op voorhand via www.vormingplus-brugge.be