Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

01-04-2020 | Herdenking Auschwitz

AFGELAST OMWILLE VAN CORONA-MAATREGELEN

In april 1940, werd van Auschwitz een concentratiekamp gemaakt. In mei van dat zelfde jaar reeds kwamen de eerste gevangenen aan. De aanvang van een van de meest dramatische hoofdstukken van de 20ste eeuw. Tegen het einde van de oorlog waren er meer dan 1 miljoen mensen omgebracht in het kamp. De bevrijding van de kampen en de toedracht van de misdaden zorgde voor een schokgolf door Europa. Hoe kon het zo ver komen?

19:00 : lezing door dr. Fabian van Samang

20:00 : film ‘Die Fälscher’ van Stefan Ruzowitzky, voorafgegaan door een filmjournaal uit 1945, vertoond in het bevrijde gedeelte van België

Plaats : Cinéma Lumière, St-Jakobsstr. 36, Brugge

Inkom : € 8,5

Graag vooraf aanmelden via brugge@masereel­fonds.be. Inschrijven is overschrijven op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

Organisatie : Pathé de Bruges, Cinema Lumière, Vermeylenfonds, Willemsfonds, Masereelfonds

Auschwitz

07-04-2020 | De Grote Vier: Apostel

Leo Apostel - Foto: Uitgeverij Hautekiet

AFGELAST OMWILLE VAN CORONA-MAATREGELEN

Leo Apostel (1925-1995) is vooral bekend als logicus maar dat dekt maar een klein deel van de lading. Ook wetenschapsfilosofie, politieke filosofie, ethiek, spiritualiteit en vrijmetselarij waren onderwerpen van reflectie. De lezing behandelt zowel zijn inspiratiebronnen, de denkmethodes die hij hanteerde, de vermelde thema’s en ten slotte een paar elementen van de impact die hij heeft gehad binnen en buiten de academische wereld.

Jean Paul Van Bendegem is emeritus professor aan de VUB. Recente publicaties : ‘Verdwaalde stad’, ‘Doordenken over dooddoeners’ (met Ignaas Devisch), ‘Wonderlust’ (met Pat Donnez en Caroline Pauwels) en ‘Toen de weg weg was, een sprookje’.

Plaats : De Brug, Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge om 20u00

Standaardprijs : € 5

Graag vooraf aanmelden via 0473-44 02 16 of brugge@masereelfonds.be

Inschrijven is overschrijven : op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

19-04-2020 | Kunstuitstap naar Den Haag

Typisch beeld in Bilbao - Foto: Knack.be

AFGELAST OMWILLE VAN CORONA-MAATREGELEN

Boeiende daguitstap naar Den Haag en omgeving voor museumbezoek(en) en/of wandeling. Uitgebreide inleiding door Pierre Muylle op de bus. Aantal deelnemers : max. 50.

‘Louise Bourgeois – To Unravel a Torment’ in Museum Voorlinden in Wassenaar

            EN

‘A.R. Peck – How it works’ in Kunstmuseum Den Haag;

‘Katie Heck – Hauruck d’Orange’ in Museum voor Actuele Kunst Den Haag

            OF

Begeleide stadswandeling rond de highlights van Den Haag.

Prijs (inbegrepen busreis, musea, wandeling) :

  • € 45 : Louise Bourgeois + stadswandeling
  • € 68 : Louise Bourgeois | Penck | Heck

Vertrek : busparking achterkant station om 8u stipt - Terug in Brugge rond 20u30

Graag vooraf aanmelden via brugge@masereelfonds.be

Inschrijven is overschrijven : op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

20-04-2020 | Winnaars en verliezers in de EU

AFGELAST OMWILLE VAN CORONA-MAATREGELEN 

Lezing en debat

De Europese Unie ligt meer dan ooit onder vuur. De Europese vrijhandelszone en het dito economisch beleid botst met de welvaartsstaat en herverdeling waarvoor de natiestaten bevoegd zijn. Te lang is men er van uitgegaan dat Europese integratie tot meer efficiëntie leidt en er alleen maar winnaars zijn in dit proces. Europese integratie brengt ook verliezers voort. Bovendien gaan lid­staten steeds meer met elkaar concurreren op fiscaal en sociaal vlak met minder sociale bescherming en sociale diensten tot gevolg.

Prof. Ferdi De Ville maakt een analyse van deze asymmetrische integratie, gevolgd door een panelgesprek met o.m. Rudy De Leeuw (ABVV).

Plaats : zaal Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 19u30

Inkom : € 6

Graag vooraf aanmelden via eutopiabrugge@ gmail.com of brugge@masereelfonds.be of

Org. : EUtopia Brugge i.s.m. Masereel­fonds

21-04-2020 | Tussen Soep en Feiten: Fleur Pierets

AFGELAST OMWILLE VAN CORONA-MAATREGELEN

Een gastspreker zoomt in op een hot topic terwijl je een kom soep en je eigen boterhammen verorbert. De thema’s zijn divers : geschiedenis, (wereld)politiek, maatschappelijke vraagstukken, economie, wetenschap, Brugge…

Start : om 12u15, einde om 13u

Plaats : het Grand Café van De Republiek

Prijs : € 5 (incl. soep). Op voorhand inschrijven niet vereist.

Org. : Vormingplus, De Republiek, Openbare Bibliotheek en Masereelfonds

Spreker: Fleur Pierets
Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en LGBT+ activist. In 2012, na de scheiding met haar man, ontmoet ze in Amsterdam de hydografe Pauline die zich Julian noemt. Het duo is al gauw onafscheidelijk, gaat in Spanje wonen en start met 'Et Alors', het internettijdschrift over gender, identiteit en creativiteit. Ze besluiten om te trouwen in de 22 landen waar het homohuwelijk is toegestaan om zo aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Eind 2017 sloeg het noodlot toe en kreeg Julian te horen dat ze agressieve hersentumoren had, met uitzaaiingen in haar hele lichaam. Ze sterft niet lang daarna, op 22 januari 2018. Fleur schreef in haar boek 'Julian' een aangrijpend en eerlijk verslag van het verloop van haar liefde, ziekte en dood van haar geliefde, hun gevoelens en onmacht. Ze verwerkt daarin ook veel homo-literaire geschiedenis en geeft een indringend beeld van haar rouwverwerkingsproces. 

Fleur en Julian willen op 24 verschillende plaatsen huwen

22-04-2020 | Leesgroep: 'Goede mannen'

Heel weinig waarschijnlijk dat - omwille van de Corona-crisis - deze activiteit zal plaats vinden. Zodra wij daar meer informatie over hebben, wordt ze hier aangepast. 

Goede mannen’ is een ontroerende en wanhopige roman over een vader die denkt dat een goede man altijd een stapje opzij doet, dat goed zijn niet veel anders is dan verlangen naar het goede. Minder goede verlangens leg je gewoon het zwijgen op. Kan zo het onheil worden voorkomen? Wat kán een mens eigenlijk voorkomen? Het is het 43ste (!) boek van Arnon Grunberg (47) in 24 jaar tijd, en het is alweer een uitstekend, eloquent, kurkdroog argument voor bandwerk. 

Plaats : Snuffel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge om 20u00

Inkom : gratis

Vooraf aanmelden via 0473-44 02 16 of brugge@masereelfonds.be

 

25-04-2020 | Van Eyck, een optische revolutie

Heel weinig waarschijnlijk dat - omwille van de Corona-crisis - deze activiteit zal plaats vinden. Zodra wij daar meer informatie over hebben, wordt ze hier aangepast. 

Op 25 april gaan we met MF Brugge naar de lezing van prof. Jan Dumolyn, ‘Een marxistische kijk op Jan Van Eyck en zijn tijd’ in de Blandijn in Gent.

Om 13u30 bezoeken we de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten. Het bezoek gebeurt individueel, op eigen tempo, en duurt ongeveer anderhalf uur. Een audiogids is inbegrepen in de prijs. Het bezoek aan het MSK is volzet.

U kunt zich nog inschrijven voor de lezing (gratis). Maar haast u, het auditorium loopt snel vol, en kom tijdig.

Plaats :

  • Lezing om 10u : aula 3 Suzanne Lilar, Campus Boekentoren, gebouw 05.03 – Blandijn, Blandijnberg 2, Gent
  • Tentoonstelling MSK om 13u30

Afspraak : ter plaatse. Houd rekening met treinvertragingen tijdens het weekend wegens werken.

Graag vooraf aanmelden via brugge@masereel­fonds.be

Inschrijven is overschrijven op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

Madonna door Jan Van Eyck

01-05-2020 | 1 Meifeest

Heel weinig waarschijnlijk dat - omwille van de Corona-crisis - deze activiteit zal plaats vinden. Zodra wij daar meer informatie over hebben, wordt ze hier aangepast. 

Wacht dus nog even met inschrijven of overschrijven.

 

Voor het Masereelfonds is 1 mei dé jaarlijkse ontmoeting met levendige gesprekken, feestvreugde en een heerlijke barbecue.

 

Er wordt veel volk verwacht, schrijf dus tijdig in vóór 15 april ! Vermeld het menu van jouw keuze : vlees of vis.

Plaats : LDC De Garve, Pannebekestr. 33, Brugge

Inkom : € 22 | € 14  -12jarigen

Overschrijven=inschrijven : op rekeningnummer BE17 0015 4038 1521 van Masereelfonds Brugge + via brugge@masereelfonds.be of 0473-44 02 16

 

10-05-2020 | Lentewandeling: Herstberge en Bulskampveld

Heel weinig waarschijnlijk dat - omwille van de Corona-crisis - deze activiteit zal plaats vinden. Zodra wij daar meer informatie over hebben, wordt ze hier aangepast. 

We starten aan de kerk van Hertsberge en vergapen ons eerst aan volumineuze en protserige villa’s. Maar algauw komen we in het provinciaal domein Bulskampveld. Dit prachtige bos in lentetooi zullen we nauwelijks verlaten tot we terug aan het startpunt zijn.

Afstand: 12 kilometer. Er is een rustpauze voorzien

Start- en aankomstplaats : kerk Hertsberge, Lodistraat, Hertsberge

Vertrek om 14u00

Voorziene uur van aankomst : om 17u

Deelname : gratis – iedereen zorgt voor eigen vervoer

Vooraf aanmelden gewenst via 0485-12 83 87 of erik.clauw@gmail.com

De kruidentuin van het domein Bulskampveld

12-05-2020 | De Grote Vier: Kruithof

Jaap Kruithof

Voor Jaap Kruithof (1929-2009) was filosofie maatschappelijke kritiek. Kruithof baseert zijn ethiek en normatieve stellingnames op een historische en maatschappelijke analyse. Die vormt de basis voor zijn linkse stellingnames over de consumptiemaatschappij, burgerlijke moraliteit, neoliberalisme, de exploitatie van de natuur, ontwikkelingen in de bewustzijnsindustrie en politieke manipulatie. Hij was ecocentrist en, als atheïst, voorstander van een nieuwe spiritualiteit. Waar kwamen zijn stellingen vandaan en welke invloed hadden zij op zijn publieke optreden?

Freddy Mortier is hoogleraar ethiek aan de Universiteit Gent, specialisatie bio-ethiek. Hij maakte zijn doctoraat bij Kruithof.

Plaats : De Brug, Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge om 20u00

Standaardprijs : € 5

Graag vooraf aanmelden via 0473-44 02 16 of brugge@masereelfonds.be

Inschrijven is overschrijven op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

19-05-2020 | Tussen Soep en Feiten: Filip Claeys

Een gastspreker zoomt in op een hot topic terwijl je een kom soep en je eigen boterhammen verorbert. De thema’s zijn divers : geschiedenis, (wereld)politiek, maatschappelijke vraagstukken, economie, wetenschap, Brugge…

Start : om 12u15, einde om 13u

Plaats : het Grand Café van De Republiek

Prijs : € 5 (incl. soep). Op voorhand inschrijven niet vereist.

Org. : Vormingplus, De Republiek, Openbare Bibliotheek en Masereelfonds

Spreker: Filip Claeys
Keukenchef is voor hem het mooiste beroep ter wereld. En dat merk je. Met een onvoorwaardelijke passie voor pure producten van bij ons, bereidt hij originele en authentieke gerechten. Als bezield stichter van NorthSeaChefs stelt hij alles in het werk om minder bekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door lokale vissers, gegeerd te maken. Met creatieve recepten en technische fiches moedigen NorthSeaChefs andere chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vissen en bijvangst.Filip Claeys werd uitgenodigd om over NorthSeaChefs te praten naar aanleiding van de 5de editie van (H)eerlijk Brugge. Dit festival over duurzame voeding gaat door op zondag 31 mei vanaf 11u in het Astridpark en wordt georganiseerd door het Brugs Food Lab en de dienst leefmilieu.

Filip Claeys geconcentreerd bezig

26-05-2020 | De Grote Vier: Vermeersch

Etienne Vermeersch - Foto: De Morgen

Vorig jaar overleed Etienne Vermeersch (1934-2019), een van de meest invloedrijke Vlaamse intellectuelen van de voorbije vijftig jaar. Hij had een grondige kennis van meerdere disciplines, schreef verschillende boeken en talloze artikelen, en gaf geregeld in de media zijn opinie over kwesties omtrent identiteit, migratie, geloof, milieu, abortus, euthanasie, overbevolking, enz. Tijdens de lezing bespreken we de levensloop van Etienne Vermeersch en zijn belangrijkste filosofische en maatschappelijke bijdragen.

Johan Braeckman doceert wijsbegeerte aan de UGent. Hij publiceerde (samen met Etienne Vermeersch) een boek over de geschiedenis van de wijsbegeerte en gaf enkele bundels uit met teksten van Etienne Vermeersch.

Plaats : De Brug, Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge om 20u00

Standaardprijs : € 5

Graag vooraf aanmelden via 0473-44 02 16 of brugge@masereelfonds.be

Inschrijven is overschrijven : op rekening BE17 0015 4038 1521 van MF Brugge

27-05-2020 | De Green Deal

AFGELAST OMWILLE VAN CORONA-MAATREGELEN 

Tegenover de geringe klimaatambitie van de Vlaamse regering staat de ambitie van de Green Deal om van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken tegen 2050. De groene transitie is dé topprioriteit van de nieuwe Commissie, waarmee een 'systemische transformatie' wordt beoogd. Tot zover het goede nieuws. Maar is het wel een haalbare kaart om verder te groeien om te bloeien? En wie zal dat betalen? Wat is de te verwachten sociale impact van dergelijke transitie? Heeft de EU wel de legitimiteit om dit in de verschillende lidstaten door te drukken?

Prof. Pieter Leroy was tot september 2019 hoogleraar milieu- en klimaatbeleid aan de Radboud universiteit Nijmegen en 20 jaar lang voorzitter van de stuurgroep Milieurapport Vlaanderen (MIRA)

Plaats : zaal Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge om 19u30

Inkom : € 6

Graag vooraf aanmelden via eutopiabrugge@ gmail.com of brugge@masereelfonds.be of

Org. : EUtopia Brugge i.s.m. Masereel­fonds

Tegen de EU